Prečo je večer nebezpečný čas pre tých čo chudnú

Prečo je večer nebezpečný čas pre tých čo chudnú

1413
0
chudnutie

Nové výskumy uvádzajú, že hodiny po západe slnka môžu byť pre ľudí, ktorí sa snažia zostať štíhly najťažšie. Táto malá štúdia naznačuje, že je pravdepodobné že sa prejete práve večer – a to najmä ak ste v strese. „Dobrou správou však je, že ak už máme tento poznatok, tak môžeme podniknúť kroky pre zníženie rizika prejedania sa a to tak, že budeme jesť včasnejšie, alebo si nájdeme iný spôsob ako sa vyrovnať so stresom,“ povedala vedúca výskumníčka Susan Carnell, ktorá je docentkou psychiatrie a behaviorálnych vied na Johns Hopkins School of Medicine in Baltimore. Vedecká časť štúdie sa zamerala na ghrelín, „hormón hladu“ a peptid YY, hormón viazaný na pocit plnosti. Štúdia sledovala 32 ľudí s nadváhou, alebo obezitou vo vekovom rozmedzí 18 až 50 rokov. Polovica respondentov už dlhodobo bojovala s prejedaním sa a bola im diagnostikovaná takzvaná porucha prejedania sa.

Všetci účastníci tejto štúdie sa najprv 8 hodín postili, potom dostali tekuté jedlo o výživnej hodnote 608 kalórií buď o 9:00 ráno, alebo o 16:00 večer. Zhruba 2 hodiny po tomto jedle boli respondenti „stresovaný“ ponorením ruky do vedra s ľadovou vodou na 2 minúty. Potom o 30 minút neskôr im bol ponúknutý bufet, ktorý bol plný pizze, boli tam čipsy, keksíky a čokoládové sladkosti. Krvné testy sledovali hladiny hormónu hladu a hormónu plnosti v krvi počas celého testu. Podľa tímu doktorky Carnellovej hladina hormónu hladu vzrástla a hormónu plnosti klesla u respondentov po večernom jedle, ráno to bolo naopak. Štúdia ukázala, že stresový test ešte o niečo zvýšil hladinu ghrelinu “hormónu hladu“ ale iba u respondentov, ktorí mu boli vystavený večer.

Ak to zhrnieme, „ večer sú ľudia oveľa náchylnejší k prejedaniu sa a to zvlášť ak sú v strese a majú navyše poruchu „prejedania sa,“ uviedla Carnell. Štúdia tiež ukázala, že vyššia úroveň „hormónu hladu“ mala väčší dopad na pocit hladu u respondentov s poruchou “prejedania sa“.

Táto štúdia bola nedávno uverejnená v International Journal of Obesity.

Comments

comments