Tuniaková dobrota, ktorú sa oplatí vyskúšať. Príprava nie je náročná a jedlo vás dobre zasýti. Ak chcete, aby tento pokrm chutil čo najlepšie, venujte zvláštnu pozornosť výberu toho najkvalitnejšieho tuniaka v konzerve.
Ingrediencie:
- ½ lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 6 strúčikov cesnaku, nakrájaných na tenké plátky
- 2 (400 gramové) konzervy bielej fazule
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice plnotučného mlieka
- 200 gramov tuniaka v konzerve (najlepšie v olivovom oleji)
- 1 malá sušená čili paprička, rozdrvená
- ¼ šálky nastrúhaného syru Gruyére
- 2 lyžice strúhanky
- 1 lyžica masla, nakrájaného na malé kúsky
- ½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Krok 1
Rozohrejte rúru na 180 °C.
Krok 2
Na veľkej panvici si rozohrejte olej a opražte cibuľu, aby zmäkla. Pridajte cesnak a pražte ešte aspoň 4 minúty. Potom z jednej plechovky fazúľ zlejte šťavu a fazuľu nasypte do panvice. Druhú plechovku nezlievajte a celý jej obsah pridajte do panvice. Dochuťte soľou a čiernym korením, dobre premiešajte, uberte sporák na nízku teplotu a nechajte zmes variť cca 5 minút.
Krok 3
Fazuľovú zmes rozmixujte na hladkú kašu. Pridajte smotanu na šľahanie a mlieko a znovu pomixujte. Nakoniec pridajte ešte tuniaka, čili a polovičku syra. V prípade potreby pridajte ešte trochu soli a korenia a poriadne všetko premiešajte.
Krok 4
Prelejte zmes do zapekacej misy. Na vrch nasypte strúhanku, zvyšný syr a poukladajte tam aj kúsky masla. Misu vložte do rúry a pečte, kým povrch nezačne byť sfarbený do zlatista, približne 25 – 30 minút. Takmer hotové jedlo ešte posypte petržlenovou vňaťou a pečte ďalších 5 minút. Túto úžasnú pochúťku podávajte, ešte kým je teplá.
Dobrú chuť.