Ak ste milovníkom morských plodov, konkrétne kreviet, tak si tento recept isto zamilujete. Úžasná kyslo-sladko-pikantná omáčka dodá šalátu ten správny šmrnc a jazmínová ryža sa k tomuto pokrmu tiež perfektne hodí. Zaujalo vás to? Tak si prečítajte, čo budete na toto jedlo potrebovať.
Ingrediencie:
- soľ
- šťava z 3 limetiek
- 3 lyžice rybacej omáčky
- 1 a ½ lyžice cukru
- 2 lyžice Nam Prik Pao (thajská čili pasta v oleji)
- 2 nadrobno nasekané thajské čili papričky
- 450 gramov veľkých kreviet
- ½ šálky nadrobno nasekanej citrónovej trávi
- 1 väčšia šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- ½ šálky nahrubo nakrájaného koriandra
- ½ šálky mätových lístkov
- 6 limetových listov (kaffir) najemno rozdrvených
- jazmínová ryža
Krok 1
Naplňte stredne veľký hrniec vodou do ¾, trochu ju osoľte a dajte ju variť.
Krok 2
Než voda zovrie, zmiešajte vo väčšej mise šťavu z limetiek, rybaciu omáčku, cukor, čili pastu a nakrájané čili papričky. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ. Omáčka by mala byť kyselkavá a pikantná, so sladkým podtónom.
Krok 3
Povarte krevety vo vode približne 1 minútu. Ak chcete, aby bola ich chuť intenzívnejšia, varte ich aj s hlavami a neolúpané. Očistite ich až po uvarení.
Krok 4
Krevety vložte do misy s omáčkou a premiešajte ich. Pridajte citrónovú trávu, šalotku, koriander, mätu a podrvené limetové listy. Trochu byliniek môžete nechať na ozdobu. Znovu premiešajte a ešte teplé podávajte s jazmínovou ryžou.
Dobrú chuť.