Pripravte si jednu z najchutnejších rýb na takýto netradičný spôsob. Losos s tymianom a mandľami je veľmi zaujímavá, no zároveň lahodná kombinácia, ktorú vám odporúčame vyskúšať. Určite neoľutujete.
Čo budete potrebovať?
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 väčší losos (cca 1 a ½ kg) očistený a zbavený šupín, bez hlavy a chvosta
- 2 cibuľky, nakrájané na kolieska
- ½ šálky čerstvého tymianu
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžica morskej soli
- ½ šálky mandlí (plátky)
- šťava z polovičky citróna
Krok 1
Rozohrejte rúru na 200 °C. Pripravte si dvojitú vrstvu alobalu, pokvapkajte ho olejom a položte naň lososa. Do vnútra ryby vložte cibuľku a polovičku tymianu. Polejte rybu dvoma lyžicami masla a posoľte ju. Zabaľte lososa na voľno do alobalu, uložte ho na plech a pečte ho približne 35 minút.
Krok 2
Na strednom ohni rozohrejte menšiu panvicu. Keď už bude horúca, nasypte na ňu mandľové plátky a do zlatista ich opražte. Hotové ich odstavte nabok. Do menšej misky nalejte zvyšok roztopeného masla a zmiešajte ho so šťavou z citróna.
Krok 3
Keď bude losos upečený, narežte ho na tri časti tak, aby ste nepresekli chrbtovú kosť. Opatrne odoberte z kostí filety (bude ich celkom 6) a každú uložte na jeden tanier.
Krok 4
Každý filet polejte citrónovo-maslovou šťavou a posypte opraženými mandľami. Ozdobte zvyškom tymianu a môžete podávať s ľubovoľnou prílohou.
Dobrú chuť.