Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Pripravte si jednu z najchutnejších rýb na takýto netradičný spôsob. Losos s tymianom a mandľami je veľmi zaujímavá, no zároveň lahodná kombinácia, ktorú vám odporúčame vyskúšať. Určite neoľutujete.

Čo budete potrebovať?

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 väčší losos (cca 1 a ½ kg) očistený a zbavený šupín, bez hlavy a chvosta
  • 2 cibuľky, nakrájané na kolieska
  • ½ šálky čerstvého tymianu
  • 6 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 lyžica morskej soli
  • ½ šálky mandlí (plátky)
  • šťava z polovičky citróna

Krok 1

Rozohrejte rúru na 200 °C. Pripravte si dvojitú vrstvu alobalu, pokvapkajte ho olejom a položte naň lososa. Do vnútra ryby vložte cibuľku a polovičku tymianu. Polejte rybu dvoma lyžicami masla a posoľte ju. Zabaľte lososa na voľno do alobalu, uložte ho na plech a pečte ho približne 35 minút.

Krok 2

Na strednom ohni rozohrejte menšiu panvicu. Keď už bude horúca, nasypte na ňu mandľové plátky a do zlatista ich opražte. Hotové ich odstavte nabok. Do menšej misky nalejte zvyšok roztopeného masla a zmiešajte ho so šťavou z citróna.

Krok 3

Keď bude losos upečený, narežte ho na tri časti tak, aby ste nepresekli chrbtovú kosť. Opatrne odoberte z kostí filety (bude ich celkom 6) a každú uložte na jeden tanier.

Krok 4

Každý filet polejte citrónovo-maslovou šťavou a posypte opraženými mandľami. Ozdobte zvyškom tymianu a môžete podávať s ľubovoľnou prílohou.

Dobrú chuť.

Comments

comments