Muffiny sú perfektná pochúťka a ich príprava nie je náročná. Najbežnejšie a najobľúbenejšie sú asi čokoládové muffiny. Skúste však pre zmenu upiecť tieto lahodné koláčiky so škoricou, karamelom a šťavnatými jablkami. Mňam.
Ingrediencie na polevu:
- 3 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
- ½ šálky hnedého cukru
- 8 lyžíc masla
- štipku soli
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
Ingrediencie na muffiny:
- 2 šálky hladkej múky
- ¾ šálky hnedého cukru
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky soli
- 8 lyžíc masla (rozpusteného)
- 2 vajíčka
- ¾ šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Krok 1
Rozohrejte rúru na 190 °C a vymažte 12 kusovú muffinovú formu olejom.
Krok 2
Do väčšieho hrnca nasypte cukor, štipku soli, na plátky nakrájané jablká a maslo. Približne 15 minút povarte na strednom ohni a občas premiešajte. Keď už jablká pekne zmäknú, odstavte hrniec zo sporáka. Do vymastenej formy potom rozdeľte túto polevu a do každej priehradky nasypte ešte trochu orechov.
Krok 3
Vo veľkej mise spolu zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, škoricu a soľ.
Krok 4
V druhej mise zmiešajte rozpustené maslo, vajíčka, smotanu a vanilkový extrakt. Túto zmes následnej prelejte k suchým ingredienciám a dobre premiešajte. Cesto nalejte do muffinovej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 20 až 22 minút (muffiny by sa mali mierne nadvihnúť).
Krok 5
Nechajte koláčiky trochu vychladnúť vo forme. Potom ich vyklopte na tanier, spodkom nahor, aby bola jablkovo-karamelová poleva navrchu a môžete podávať.
Dobrú chuť.