Hamburgery sú presne ten typ jedla, ktoré si veľa z nás dopraje, napriek tomu ,že sa nejedná o jedno z tých zdravších. Hamburgery sú veľmi variabilné. Viete si ich prispôsobiť na stovky spôsobov. Môžete si na ne dať oblohu podľa vlastnej chuti či predstavivosti a zároveň si mäsko viete pripraviť na rôzne spôsoby. Väčšina sa ale točí okolo pár základných a tradičných ingrediencií. Tento recept však nie je celkom určite z tých tradičných, no o to chutnejší bude výsledok. Skúste preto zaexperimentovať a použite ostrý Japonský chren wasabi na oživenie chuti vášho klasického hamburgeru. Viac nájdete v recepte nižšie.
Ingrediencie na wasabi kečup:
- ½ šálky kečupu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica wasabi pasty
Ingrediencie na hamburger:
- ½ šálky strúhanky
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 250 gramov mletej hovädzej sviečkovej
- 250 gramov mletého bravčového mäsa
- ¼ šálky nadrobno nasekanej cibule
- 1 a ½ lyžičky sójovej omáčky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho mletého korenia
- sezamový olej
- 4 žemle
Krok 1
V menšej miske spolu zmiešajte kečup, sójovú omáčku a wasabi pastu. Vytvoríte tak chutný a zároveň pikantný wasabi kečup.
Krok 2
Rozohrejte gril na strednú teplotu. Do veľkej misy nasypte strúhanku a zalejte ju mliekom. Nechajte 2 – 3 minúty odstáť. Potom pridajte mleté bravčové, hovädzie, cibuľu, sójovú omáčku, soľ a korenie. Všetko poriadne premiešajte a keď začne celá hmota pekne držať po kope, rozdeľte ju na 4 časti.
Krok 3
Potrite si ruky sezamovým olejom, aby sa vám na ne nelepila mäsová hmota. Každú zo štyroch častí pekne vyformujte do guličky. Následne z guličiek vytvorte cca 1 a pol centimetrov hrubé placky. Do stredu každej placky urobte plytkú jamku, aby sa nevydul počas grilovania.
Krok 4
Ugrilujte hamburgery, z každej strany cca 10 minút (dlhšie ak je treba), aby boli poriadne prepečené. Podávajte v žemliach s wasabi kečupom a zeleninou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť.