Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Chutný a rýchli recept na fazuľovú polievku trochu inak. Ak vám ostal kurací vývar a neviete čo s ním, poprípade kus varenej šunky, uvarte si túto úžasnú fazuľovú polievku a neoľutujete. Je pikantná, hustá a plná zdravého kelu. 

Ingrediencie:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 220 gramov na kocky nakrájanej varenej šunky
  • 2 veľké cibule, nakrájané na drobno
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na drobno
  • 2 papričky jalapeño, nakrájané na drobno
  • 1 sladká zelená paprika, nakrájaná na drobno
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky čierneho mletého korenia
  • 4 strúčiky cesnaku, roztlačené
  • 6 šálok kuracieho vývaru alebo vývaru zo šunky
  • 4 a ½ šálky konzervovanej fazule
  • niekoľko väčších listov kelu, nakrájaných na prúžky
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička jablčného octu

Krok 1

Rozohrejte 2 lyžice oleja vo väčšom hrnci a opražte na ňom varenú šunku, približne 10 minút. Potom ju pomocou podberačky preložte do misky.

Krok 2

Prilejte do hrnca zvyšné 2 lyžice oleja. Pridajte cibuľu, zeler, jalapeño, papriku, bobkový list, 1 lyžičku soli a čierne korenie. Všetko spolu trochu opražte, cca 10 minút, za občasného premiešania. Napokon pridajte aj cesnak a ešte 2 minútky povarte.

Krok 3

Zalejte opraženú zeleninu vývarom, pridajte kel, opraženú šunku a zvyšnú soľ. Keď polievka začne vrieť, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť 30 minút. Občas premiešajte.

Krok 4

Nakoniec ešte prihoďte petržlenovú vňať a jablčný ocot. Podávajte kým je teplá.

Dobrú chuť.

Comments

comments