Chutný a jednoduchý koláč, ktorý sa hodí na raňajky ku káve alebo na večerné maškrtenie. Ak chcete, aby bola chuť mandlí výraznejšia, môžete miesto klasickej hladkej múky použiť mandľovú múku. Perfektne sa k nemu tiež hodí zavárané ovocie alebo aj grilované figy.
Čo budete potrebovať?
- 1 stredne veľký pomaranč
- 1 citrón
- 170 gramov nepražených mandlí
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- 4 vajíčka
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ šálky cukru
- ⅔ šálky olivového oleja
- práškový cukor
Krok 1
Vložte pomaranč a citrón do hrnca, zalejte ich vodou a položte na sporák. Na miernom ohni ich varte približne 30 minút, potom zlejte vodu a citrusy nechajte ochladnúť.
Krok 2
Rúru rozohrejte na 160 °C a rošt umiestnite do strednej časti. Vysypte mandle ma plech a dajte ich do rúry na 10 až 15 minút. Potom ich vyberte von a nechajte ochladnúť. Vychladnuté mandle vhoďte do mixéra a rozmixujte ich.
Krok 3
Nastavte rúru na 180 °C a vymastite tortovú formu.
Krok 4
Vychladnuté citrusy rozrežte napoly a odstráňte z nich semiačka. Potom ich vložte do mixéra a rozmixujte ich takmer na kašu.
Krok 5
V jednej mise zmiešajte múku a kypriaci prášok. V druhej zas vyšľahajte vajíčka so soľou tak, aby začali peniť. Pridajte cukor, ešte trochu pošľahajte a túto zmes vylejte do misy s múkou. Pridajte aj citrusy, mandle a olivový olej. Všetko spolu šľahajte až kým nevznikne hladké cesto. To potom vlejte do formy a pečte približne 1 hodinu. Keď po vybratí z rúry vychladne, vyberte ho z formy, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Dobrú chuť.