Tento výborný koláč s prekvapivo ľahkou krémovou náplňou vám určite zachutí. Aj keď názov „zemiakový koláč“ nemusí znieť dvakrát zaujímavo, určite by ste mali zahodiť predsudky a aspoň ho vyskúšať. Možno si ho natoľko zamilujete, že sa stane vašim tradičným dezertom či pochúťkou na oslavách.
Ingrediencie na cesto:
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- ¼ lyžičky morskej soli
- 10 lyžíc masla (nakrájaného na menšie kocky)
- 2 a 4 lyžice studenej vody
Ingrediencie na náplň:
- 3 stredne veľké sladké zemiaky (ošúpané)
- 5 lyžíc zmäknutého masla
- ¾ šálky cukru
- 1 a ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku
- 1 vajce
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 a ¼ lyžičky kypriaceho prášku
- 3 lyžice kondenzovaného mlieka (nesladeného)
Krok 1
Pomocou kuchynského robota zmiešajte dohromady múku, maslo a soľ. Mali by vám vzniknúť také drobné hrudky. Postupne pridávajte po lyžiciach studenú vodu a neustále miešajte. Vodu pridajte podľa potreby, no majte na pamäti, že cesto musí byť tuhé, ale nie suché.
Krok 2
Vyklopte cesto na pomúčený lopár a vyformujte ho do gule. Následne ho rukou pomačkajte, aby vznikla hrubá placka, zabaľte ho do fólie a aspoň na hodinu ho dajte do chladničky.
Krok 3
Vložte sladké zemiaky do hrnca, pridajte vodu tak, aby akurát zakrývala zemiaky a dajte variť. Keď začnú vrieť, znížte teplotu a varte približne 45 minút, kým nebudú úplne mäkké. Následne ich sceďte a rozmágajte na kašu.
Krok 4
Rozohrejte rúru na 180 °C. K teplým zemiakom pridajte maslo a vymiešajte na hladkú kašu. Pridajte cukor, muškátový oriešok, vajíčko a vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre premiešajte. Kondenzované mlieko a kypriaci prášok zmiešajte dohromady a potom to pridajte ku zmesi. Ešte raz poriadne pomiešajte.
Krok 5
Na lopári si vyvaľkajte cesto do väčšieho kruhu a uložte ho do okrúhleho plechu na koláč. Na cesto potom vylejte zemiakovú plnku a rovnomerne rozotrite. Pečte približne 55 minút, kým koláč nie je do zlatista upečený. Pred podávaním ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Dobrú chuť.