Zdroj: Craig Lee - The New York Times

Tento výborný koláč s prekvapivo ľahkou krémovou náplňou vám určite zachutí. Aj keď názov „zemiakový koláč“ nemusí znieť dvakrát zaujímavo, určite by ste mali zahodiť predsudky a aspoň ho vyskúšať. Možno si ho natoľko zamilujete, že sa stane vašim tradičným dezertom či pochúťkou na oslavách.

Ingrediencie na cesto:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • 10 lyžíc masla (nakrájaného na menšie kocky)
  • 2 a 4 lyžice studenej vody

Ingrediencie na náplň:

  • 3 stredne veľké sladké zemiaky (ošúpané)
  • 5 lyžíc zmäknutého masla
  • ¾ šálky cukru
  • 1 a ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 a ¼ lyžičky kypriaceho prášku
  • 3 lyžice kondenzovaného mlieka (nesladeného)

Krok 1

Pomocou kuchynského robota zmiešajte dohromady múku, maslo a soľ. Mali by vám vzniknúť také drobné hrudky. Postupne pridávajte po lyžiciach studenú vodu a neustále miešajte. Vodu pridajte podľa potreby, no majte na pamäti, že cesto musí byť tuhé, ale nie suché.

Krok 2

Vyklopte cesto na pomúčený lopár a vyformujte ho do gule. Následne ho rukou pomačkajte, aby vznikla hrubá placka, zabaľte ho do fólie a aspoň na hodinu ho dajte do chladničky.

Krok 3

Vložte sladké zemiaky do hrnca, pridajte vodu tak, aby akurát zakrývala zemiaky a dajte variť. Keď začnú vrieť, znížte teplotu a varte približne 45 minút, kým nebudú úplne mäkké. Následne ich sceďte a rozmágajte na kašu.

Krok 4

Rozohrejte rúru na 180 °C. K teplým zemiakom pridajte maslo a vymiešajte na hladkú kašu. Pridajte cukor, muškátový oriešok, vajíčko a vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre premiešajte. Kondenzované mlieko a kypriaci prášok zmiešajte dohromady a potom to pridajte ku zmesi. Ešte raz poriadne pomiešajte.

Krok 5

Na lopári si vyvaľkajte cesto do väčšieho kruhu a uložte ho do okrúhleho plechu na koláč. Na cesto potom vylejte zemiakovú plnku a rovnomerne rozotrite. Pečte približne 55 minút, kým koláč nie je do zlatista upečený. Pred podávaním ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Dobrú chuť.

Comments

comments