Tento neobvyklí šalát určite zaujme najmä milovníkov japonskej kuchyne. Sú v ňom samé chutné a zdravé ingrediencie, ako rôzne semiačka a zelenina. Najzaujímavejšou surovinou sú však istotne morské riasy.
Riasa Wakame má jemnú chuť a obsahuje veľa vápnika, jódu i železa. Červená riasa Dulse taktiež obsahuje vysoký podiel železa, jódu a vitamínu B. Navyše podporuje imunitný systém.
Čo budete na prípravu šalátu potrebovať?
- 30 gramov sušených rias Dulse
- 30 gramov sušených rias Wakame
- 2 lyžice ryžového vínneho octu
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžičky strúhaného zázvoru
- ½ lyžičky wasabi prášku
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžica oleja z praženého sezamu
- šťava z 1 limetky
- morská soľ
- 1 menšia mrkva, očistená a nakrájaná pozdĺžne na tenké prúžky
- 4 červené reďkovky, nakrájané na tenké kolieska
- 60 gramov bielej reďkovky, očistenej a nakrájanej na tenké prúžky
- 1 menšia uhorka, očistená a nakrájaná na tenké kolieska
- 1 zrelé avokádo, nakrájané na hrubšie plátky
- 1 lyžička opražených sezamových semiačok (bielych)
- 1 lyžička opražených sezamových semiačok (čiernych)
- 2 lyžičky opražených tekvicových semiačok
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na drobno
Krok 1
Vložte oba druhy rias do misy a zalejte ich studenou vodou. Počkajte 5 až 10 minút, kým pekne zmäknú. Sceďte ich a nechaj odkvapkať, aby neboli príliš mokré a následne ich uložte do servírovacej misy.
Krok 2
Pripravte si dresing. Zmiešajte ryžový ocot, cukor, zázvor, wasabi prášok, sójovú omáčku a sezamový olej v malej miske.
Krok 3
Polovičku dresingu vylejte na riasy, pridajte limetkovú šťavu a zľahka premiešajte. Pridajte štipku soli, podľa chuti. Obložte riasy nakrájanou mrkvou, reďkovkami, uhorkou a avokádom. Zeleninu na vrchu osoľte a polejte zvyškom dresingu.
Krok 4
Posypte šalát sezamovými a tekvicovými semiačkami a nakrájanou cibuľkou. Hotový šalát môžete podávať.
Dobrú chuť.