Zdroj: Fred R. Conrad - The New York Times

Tento neobvyklí šalát určite zaujme najmä milovníkov japonskej kuchyne. Sú v ňom samé chutné a zdravé ingrediencie, ako rôzne semiačka a zelenina. Najzaujímavejšou surovinou sú však istotne morské riasy.

Riasa Wakame má jemnú chuť a obsahuje veľa vápnika, jódu i železa. Červená riasa Dulse taktiež obsahuje vysoký podiel železa, jódu a vitamínu B. Navyše podporuje imunitný systém.

Čo budete na prípravu šalátu potrebovať?

  • 30 gramov sušených rias Dulse
  • 30 gramov sušených rias Wakame
  • 2 lyžice ryžového vínneho octu
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • ½ lyžičky wasabi prášku
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžica oleja z praženého sezamu
  • šťava z 1 limetky
  • morská soľ
  • 1 menšia mrkva, očistená a nakrájaná pozdĺžne na tenké prúžky
  • 4 červené reďkovky, nakrájané na tenké kolieska
  • 60 gramov bielej reďkovky, očistenej a nakrájanej na tenké prúžky
  • 1 menšia uhorka, očistená a nakrájaná na tenké kolieska
  • 1 zrelé avokádo, nakrájané na hrubšie plátky
  • 1 lyžička opražených sezamových semiačok (bielych)
  • 1 lyžička opražených sezamových semiačok (čiernych)
  • 2 lyžičky opražených tekvicových semiačok
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na drobno

Krok 1

Vložte oba druhy rias do misy a zalejte ich studenou vodou. Počkajte 5 až 10 minút, kým pekne zmäknú. Sceďte ich a nechaj odkvapkať, aby neboli príliš mokré a následne ich uložte do servírovacej misy.

Krok 2

Pripravte si dresing. Zmiešajte ryžový ocot, cukor, zázvor, wasabi prášok, sójovú omáčku a sezamový olej v malej miske.

Krok 3

Polovičku dresingu vylejte na riasy, pridajte limetkovú šťavu a zľahka premiešajte. Pridajte štipku soli, podľa chuti. Obložte riasy nakrájanou mrkvou, reďkovkami, uhorkou a avokádom. Zeleninu na vrchu osoľte a polejte zvyškom dresingu.

Krok 4

Posypte šalát sezamovými a tekvicovými semiačkami a nakrájanou cibuľkou. Hotový šalát môžete podávať.

Dobrú chuť.

Comments

comments