Ako predpokladá najnovší výskum, troška horúceho čaju poobede vám môže pomôcť zachrániť zrak. Štúdia realizovaná medzi dospelými občanmi USA ukázala, že ľudia, ktorí každodenne vypijú šálku horúceho čaju, majú o 74% nižšiu pravdepodobnosť, že dostanú glaukóm (zelený zákal) v porovnaní s tými, ktorí nie sú práve fanúšikmi pitia čaju. Odborníci však rýchlo zdôraznili, že to nemusí byť samotný čaj, ktorý predchádza ochoreniu očí. Môže byť na tých milovníkoch čaju aj niečo iné, čo znižuje toto riziko, povedala výskumníčka Dr. Anne Coleman. Ale táto štúdia podnietila otázku, ktorá by mala byť v budúcnosti ešte lepšie preskúmaná, povedala Coleman, ktorá je profesorkou očného lekárstva na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. „Je zaujímavé, že je to iba horúci kofeínový čaj, ktorý bol spojený s nižším rizikom glaukómie.“
Čaj bez kofeínu a ľadový čaj nepreukázali žiaden súvis s týmto onemocnením, rovnako ani káva, či už s kofeínom, alebo bez neho. Ťažko povedať, prečo je to tak. „Má to niečo spoločné so životným štýlom ľudí, ktorý obľubujú čaj?“, poznamenala Coleman. „Cvičia títo ľudia napríklad viac? Nevieme.“ Glaukómia sa vzťahuje na skupinu ochorení, pri ktorých sa v oku vytvára tekutina, ktorá vytvára tlak poškodzujúci optický nerv. To je podľa Americkej Akadémie Očných lekárov (AAO) u starších ľudí hlavnou príčinou slepoty. Podľa AAO je toto riziko ochorenia u niektorých ľudí vyššie ako u iných: Patria sem černosi, ľudia s výskytom glaukómie v rodine, ľudia s vysokým krvným tlakom, diabetici, alebo ľudia s ochoreniami, ktoré ovplyvňujú krvný obeh. Niektoré štúdie naznačujú, že u ľudí ktorí pijú veľa kávy je riziko glaukómie vyššie. Iný si myslia, že kofeín môže dočasne zvýšiť tlak v oku. Na druhej strane, niektoré štúdie vyvrátili, že by mal kofeín nejakú spojitosť s glaukómiou, povedala Coleman.
Jej tím sa rozhodol zistiť, či existuje nejaké spojenie medzi glaukómiou a nie iba kávou, ale aj čajom, alebo sódou – či už s obsahom kofeínu, alebo bez. Výskumníci sa preto obrátili na údaje z reprezentatívnej vládnej štúdie, ktorej sa podrobili dospelý obyvatelia z USA, a to najprv očnému vyšetreniu a potom vyplnili dotazník o svojej životospráve. Zo skoro 1700 účastníkov 5% trpelo glaukómmiou. Colemanovej tím celkovo zistil, že pravdepodobnosť glaukómie bola u ľudí, ktorí uviedli, že pijú horúci čaj aspoň 6 krát týždenne, o 74% nižšia ako u ľudí ktorí čaj nepijú. Toto bolo zohľadnené s radom ďalších faktorov – vekom, hmotnosťou, ochorením na cukrovku a fajčením. No napriek tomu nemôžeme s určitosťou povedať, že je to spôsobené samotným pitím čaju, povedala Coleman.
Rovnako môžu byť v hre aj iné faktory životného štýlu, vysvetlila. A pri strave je stále veľmi ťažko odlíšiť účinky akejkoľvek potraviny alebo výživy od zvyšku stravovacích návykov človeka. To povedala poukazujúc na niektoré teoretické dôvody, prečo môže byť čaj prospešný. Obsahuje rad rastlinných látok, ktoré môžu mať proti zápalové vlastnosti a tak chránia bunky pred prípadným poškodením. Pre túto chvíľu Coleman odporúča sústrediť sa na niektoré osvedčené kroky. „Dôležitým prvým krokom je nepovažovať váš zrak za samozrejmosť,“ povedala. „Navštívte očného lekára kvôli komplexnej lekárskej prehliadke zraku.“
Dr. Davinder Grover klinický hovorca AAO súhlasí s týmto krokom. Povedal, že ľudia by mali ísť na „základnú“ očnú prehliadku približne v 40 rokoch života – je to čas, kedy sa začínajú prejavovať prvé príznaky ochorenia očí. Samozrejme niektorý ľudia by mali ísť na prehliadku ešte skôr, poznamenal Grover – napríklad tí, ktorí majú príbuzných u ktorých sa glaukómia vyskytla v nižšom veku (40 – 50). Pokiaľ ide o prevenciu, neexistuje žiaden bezpečný spôsob ako odvrátiť glaukómiu. Ale ľudia môžu obmedziť toto riziko tak, že budú dbať o svoj celkový zdravotný stav – najme zdravie svojho kardiovaskulárneho systému. „Takže ak máte cukrovku, alebo vysoký krvný tlak, snažte sa ich držať pod kontrolou,“ povedal Grover.
Ďalší bod ktorý Coleman zdôraznila je: Dokonca aj keď je už glaukómia u pacienta prítomná, dá sa liečiť – napríklad očnými kvapkami, alebo operáciou. To môže zabrániť poškodeniu oka a strate zraku. Žiaľ poškodenie očného nervu už nie je zvrátiteľné, povedal Grover. Takže včasná diagnostika a následná liečba sú nevyhnutné. „No najdôležitejšia je prevencia, ak odhalíme glaukómiu včas a budeme ju liečiť vhodným spôsobom, je veľmi pravdepodobné, že zvíťazíme,“ uzavrel Grover.