Mäso, sladené nápoje a šišky môžu zvýšiť šance na rakovinu hrubého čreva

Mäso, sladené nápoje a šišky môžu zvýšiť šance na rakovinu hrubého čreva

1305
0
Rakovina hrubého čreva

Nedávna štúdia ukázala, že konzumácia červeného mäsa, bieleho pečiva a cukrom nadopovaných nápojov dlhodobo zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Podľa údajov vytiahnutých z dvoch hlavných zdravotných štúdií, takáto strava podporuje zápalové procesy vo vašom tele a tieto zápaly sú neskôr prepojené s vyššou šancou prepuknutia rakoviny hrubého čreva. Ako povedal vedúci výskumník Dr. Edward Giovannucci, epidemiológ na Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone, v podstate sa zdá, že zdravé stravovanie chráni hrubé črevo pred rakovinou. „Je to v súlade s našimi odporúčaniami, keď radíme pacientom aby sa stravovali zdravo. Vidím to ako dobrú správu. Podporujeme tieto najnovšie zistenia a nehovoríme ľuďom aby robili niečo úplne odlišné od toho, čo im už bolo povedané,“ povedal Giovannucci. Ak ste zažili srdcovú príhodu, alebo upchatie ciev, zmena životného štýlu môže udržať tieto problémy pod kontrolou. Veci ako zdravá strava, cvičenie a ustráženie si vašej hmotnosti môžu skutočne pomôcť.

Predchádzajúce štúdie spájali faktory stravovania s rakovinou hrubého čreva, ale nebolo tam žiadne jasné vysvetlenie, prečo to tak je. Giovannucci a jeho kolegovia sa domnievali, že zápaly podporované typom stravy ktorú človek prijíma, by mohli byť jedným z dôvodov ako znížiť riziko vzniku rakoviny úpravou jedálneho lístka. Ako povedala  Dr. Nancy Baxter, profesorka chirurgie na University of Toronto a expert spoločnosti American Society of Clinical Oncology: „Je to rozumná teória. Vieme, že chronické zápaly majú množstvo negatívnych vplyvov na ľudí, a to nie iba čo sa týka onkologických chorôb. Pre ľudský organizmus nie je prirodzené žiť s pokračujúcimi zápalmi.“ Pre overenie tohto možného spojenia zhromaždili výskumníci údaje od viac ako 121 000 pacientov z dvoch štúdií – Štúdia profesionálnych zdravotníckych pracovníkov a Štúdie zdravotných sestier – v ktorých boli ľudia počas 25 rokov pozorovaný pre prípadný potenciálny vplyv zápalov na ich zdravie. Respondenti vyplnili každé 4 roky dotazník týkajúci sa stravy. Tieto dotazníky pomohli vedcom určiť úroveň zápalov pre každú osobu podľa typu stravy. V priebehu sledovania sa v 2 699 prípadoch vyskytla rakovina hrubého čreva, alebo konečníka. Výskumníci porovnali jedálny lístok týchto ľudí s jedálnym lístkom ľudí, u ktorých tieto onemocnenia neprepukli.

Štúdia ukázala, že u respondentov, ktorí jedli potraviny najviac spôsobujúce zápaly bola 37% pravdepodobnosť prepuknutia rakoviny hrubého čreva a 70% pravdepodobnosť vzniku rakoviny konečníka, v porovnaní s respondentmi, ktorí konzumovali potraviny najmenej spôsobujúce zápaly. Spracovávané mäso, červené mäso, mäso obsiahnuté v orgánoch, biela múka a sladené nápoje patrili do skupiny potravín, ktorá je spojená so zápalmi, povedal Giovannucci. Na druhej strane poznamenal, že potraviny ako zelená listová zelenina, celozrnné potraviny, káva a ovocné džúsy zápaly v organizme znižujú.

Vedúci oddelenia Fox Chase Cancer Center vo Philadelphii poznamenal, že úroveň zápalov sa najvýraznejšie znížil u ľudí, ktorí okrem toho, že konzumovali hlavne zdravú stravu, sa taktiež stránili alkoholu. Vyskytli sa aj niektoré zvláštne zistenia. Napríklad, napriek tomu, že je pizza vyrobená zo surovín, ktoré podporujú zápaly v ľudskom tele, jej konzumácia úroveň zápalov znižovala; zatiaľ čo sa ukázalo, že paradajky sú jednou z príčin vzniku zápalov. „No nemyslím si, že by si mal teraz niekto povedať, nebudem jesť paradajky, ale budem jesť pizzu. Ani to akosi nedáva žiaden zmysel,“ povedal Baxter.  

Giovannucci povedal, že táto štúdia vo všeobecnosti poukazuje na dôležitosť zdravého stravovania. „Keďže pri týchto ochoreniach existuje niekoľko faktorov, tak ten jeden sám osebe nemusí byť vo všeobecnosti až tak dôležitý. Ale ak budete v týchto veciach postupovať správne, bude to mať na váš organizmus významný vplyv.“ Napríklad ľudia, ktorí pijú veľa kávy, ktorá je veľmi silný protizápalový nápoj môžu jeho benefity vygumovať tak, že do nej nasypú veľké množstvo cukru.

Strategická riaditeľka nutričnej epidemiológie pre American Cancer Society Marjorie McCullough povedala: „Je dôležité sa zamerať skôr na komplexnú protizápalovú stravu, než vynechávať konkrétne potraviny obsiahnuté v strave. Rovnako aj dopad na zdravie človeka bude pravdepodobnejšie väčší, pretože potraviny v tomto modeli zachytia iba niektoré potraviny, ktoré pravdepodobne ovplyvňujú zápaly v tele,“ pokračuje McCullough. „ Napríklad niektoré druhy korenia a spôsoby prípravy pokrmov môžu mať tiež významný vplyv na zápaly v organizme.“ Baxter poznamenáva, že ľudia s najvyšším rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva boli výrazne zastúpený v tejto štúdii – jedna pätina respondentov pravidelne konzumovala veľké množstvo potravín ktoré podporujú zápal. „Sú to ľudia, ktorý nekonzumujú typickú stravu,“ uzatvára Baxter.

 

Štúdia bola publikovaná v on-line magazíne JAMA Oncology.

 

Comments

comments