Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Tuniaková dobrota, ktorú sa oplatí vyskúšať. Príprava nie je náročná a jedlo vás dobre zasýti. Ak chcete, aby tento pokrm chutil čo najlepšie, venujte zvláštnu pozornosť výberu toho najkvalitnejšieho tuniaka v konzerve.

Ingrediencie:

  • ½ lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 6 strúčikov cesnaku, nakrájaných na tenké plátky
  • 2 (400 gramové) konzervy bielej fazule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 2 lyžice plnotučného mlieka
  • 200 gramov tuniaka v konzerve (najlepšie v olivovom oleji)
  • 1 malá sušená čili paprička, rozdrvená
  • ¼ šálky nastrúhaného syru Gruyére
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 lyžica masla, nakrájaného na malé kúsky
  • ½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Krok 1

Rozohrejte rúru na 180 °C.

Krok 2

Na veľkej panvici si rozohrejte olej a opražte cibuľu, aby zmäkla. Pridajte cesnak a pražte ešte aspoň 4 minúty. Potom z jednej plechovky fazúľ zlejte šťavu a fazuľu nasypte do panvice. Druhú plechovku nezlievajte a celý jej obsah pridajte do panvice. Dochuťte soľou a čiernym korením, dobre premiešajte, uberte sporák na nízku teplotu a nechajte zmes variť cca 5 minút.

Krok 3

Fazuľovú zmes rozmixujte na hladkú kašu. Pridajte smotanu na šľahanie a mlieko a znovu pomixujte. Nakoniec pridajte ešte tuniaka, čili a polovičku syra. V prípade potreby pridajte ešte trochu soli a korenia a poriadne všetko premiešajte.

Krok 4

Prelejte zmes do zapekacej misy. Na vrch nasypte strúhanku, zvyšný syr a poukladajte tam aj kúsky masla. Misu vložte do rúry a pečte, kým povrch nezačne byť sfarbený do zlatista, približne 25 – 30 minút. Takmer hotové jedlo ešte posypte petržlenovou vňaťou a pečte ďalších 5 minút. Túto úžasnú pochúťku podávajte, ešte kým je teplá.

Dobrú chuť.

Comments

comments