Zdroj: Fred R. Conrad - The New York Times

Jedlo, ktoré je tiež známe pod názvom „klobásové rolky“. Tradične sa podáva v Británii 26. decembra v tzv. Boxing day. Je to však naozaj jednoduchý recept, ktorý sa v našich končinách môže hodiť na narodeninové oslavy, keď máme kopu koláčov, ale nevieme čo „slané“ pod zub.

Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 4 lyžice bravčovej masti
  • 113 gramov masla, nakrájaného na menšie kocky
  • ½ šálky studenej vody

Ingrediencie na mäsovú plnku:

  • 900 gramov bravčového pliecka, pomletého nahrubo
  • 2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletého koriandru
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • ¼ lyžičky muškátového kvetu
  • 2 lyžičky nasekaného tymianu
  • 2 lyžice nasekanej šalvie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 vajíčko

Krok 1

Príprava cesta: Do misy nasypte múku a soľ. Pridajte bravčovú masť a všetko spolu dobre premiešajte. Pridajte kocky masla a studenú vodu. Varechou vymiešajte lepkavé cesto. Poprášte ho múkou a vyformujte z neho veľký plochý štvorec, ktorý vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Krok 2

Príprava náplne: Vložte mleté mäso do misy. Pridajte soľ, čierne korenie, mletú papriku, koriander, muškátový oriešok, muškátový kvet, tymian, šalviu a vňať. Všetko spolu dobre premiešajte a zmes rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú časť potom ušúľajte do podoby dlhej klobásky a prikryté ich dajte do chladničky.

Krok 3

Rozohrejte rúru na 190°C. Cesto si položte na lopár a vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika 22×60 cm. Tento obdĺžnik potom rozrežte pozdĺžne a naprieč na 4 rovnako veľké časti. Do stredu každého obdĺžnika uložte 1 mäsovú klobásku a zarolujte ju do cesta. Okraj cesta potom potrite vodou a poriadne ho zatlačte, aby rolka držala pohromade. Každú rolku nakrájajte na 6 menších kúskov.

Krok 4

Pripravte si 2 plechy a uložte na ne pečiaci papier. Na každý z nich potom naukladajte po 12 kúskov mäska v lístkovom ceste. Každý kúsok potrite vajíčkom a vložte plechy do rúry. Pečte 20 – 25 minút, dokým nebude cesto zlatistej farby a mäso dobre prepečené. Pred podávaním nechajte ochladnúť aspoň 5 minút.

Dobrú chuť.

Comments

comments