Zdroj: Craig Lee - The New York Times

Dokonalý dezert na každú príležitosť. Takto by sa dal opísať tento unikátny, sladký a krémový koláč, po ktorom si oblížu prsty deti aj dospelí. Nájde si miesto na vašom zozname obľúbených receptov?

Ingrediencie:

  • 1 a ½ šálky rozdrvených grahamových krekrov
  • 8 lyžíc rozpusteného masla
  • 200 gramov mliečnej alebo horkej čokolády (poprípade mix oboch), nalámané na kúsky
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 1 lyžička želatiny (bez príchute)
  • ½ šálky studenej vody
  • ¾ šálky cukru
  • ¼ šálky kukuričného sirupu
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Krok 1

Príprava cesta na koláč: Nasypte rozdrvené grahamové krekry do misy a pridajte k nim rozpustené maslo. Tieto dve ingrediencie spolu poriadne zmiešajte. Potrite maslom alebo olejom okrúhli plech na koláč. Vložte doň cesto a vyplňte ním celý plech (aj okraje) tak, že ho budete k plechu pritláčať. Vyplnený plech potom vložte aspoň na 30 minút do chladničky.

Krok 2

Príprava čokoládového krému: Do misy vložte čokoládové kúsky. Smotanu na šľahanie nalejte do hrnca a priveďte ju tesne pred bod varu. Následne ju vylejte do misy ku čokoláde a nechajte minútu odstáť. Pomocou mixéra potom túto zmes vyšľahajte. Pridajte štipku soli a vajíčko a ešte raz všetko spolu pošľahajte. Čokoládovú zmes nalejte do vychladeného cesta a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte zhruba 25 minút. Krém v koláči by mal byť ako hustý stuhnutý puding –  na dotyk mäkký, ale držať formu. Po vybratí z rúry nechajte koláč vychladnúť na izbovú teplotu.

Krok 3

Príprava marshmallow krému: Nalejte ¼ šálky studenej vody do misky a pridajte k nej želatínu. Zvyšok vody nalejte do hrnca, pridajte cukor a kukuričný sirup. Chvíľu túto zmes povarte, aby sa cukor rozpustil a zmes trochu zhustla. Keď hrniec odstavíte zo sporáka, začnite pomalými otáčkami šľahať pripravenú želatínu v studenej vode a postupne k nej prilievajte cukrovú zmes. Keď pridáte všetku zmes, môžete zrýchliť otáčky a mixujte tak dlho, kým celá zmes nebude biela a nadýchaná. Pridajte vanilkový extrakt a ešte chvíľu šľahajte. Hotovú marshmallow zmes nalejte na čokoládovú vrstvu koláča a rovnomerne ju rozotrite. Koláč vložte do chladničky na 30 až 60 minút.

Krok 4

Ak chcete, môžete vrchnú vrstvu koláča opiecť. Najlepšie sa to robí špeciálnou flambovacou pištoľou. Stačí ňou opatrne chŕliť oheň po povrchu marshmallow vrstvy a tá začne naberať hnedastú farbu. Koláč potom môžete nakrájať a podávať.

Príjemné maškrtenie.

Comments

comments