Chutný a rýchli recept na fazuľovú polievku trochu inak. Ak vám ostal kurací vývar a neviete čo s ním, poprípade kus varenej šunky, uvarte si túto úžasnú fazuľovú polievku a neoľutujete. Je pikantná, hustá a plná zdravého kelu.
Ingrediencie:
- 4 lyžice olivového oleja
- 220 gramov na kocky nakrájanej varenej šunky
- 2 veľké cibule, nakrájané na drobno
- 2 stonky zeleru, nakrájané na drobno
- 2 papričky jalapeño, nakrájané na drobno
- 1 sladká zelená paprika, nakrájaná na drobno
- 1 bobkový list
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho mletého korenia
- 4 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 6 šálok kuracieho vývaru alebo vývaru zo šunky
- 4 a ½ šálky konzervovanej fazule
- niekoľko väčších listov kelu, nakrájaných na prúžky
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička jablčného octu
Krok 1
Rozohrejte 2 lyžice oleja vo väčšom hrnci a opražte na ňom varenú šunku, približne 10 minút. Potom ju pomocou podberačky preložte do misky.
Krok 2
Prilejte do hrnca zvyšné 2 lyžice oleja. Pridajte cibuľu, zeler, jalapeño, papriku, bobkový list, 1 lyžičku soli a čierne korenie. Všetko spolu trochu opražte, cca 10 minút, za občasného premiešania. Napokon pridajte aj cesnak a ešte 2 minútky povarte.
Krok 3
Zalejte opraženú zeleninu vývarom, pridajte kel, opraženú šunku a zvyšnú soľ. Keď polievka začne vrieť, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť 30 minút. Občas premiešajte.
Krok 4
Nakoniec ešte prihoďte petržlenovú vňať a jablčný ocot. Podávajte kým je teplá.
Dobrú chuť.