Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Muffiny sú perfektná pochúťka a ich príprava nie je náročná. Najbežnejšie a najobľúbenejšie sú asi čokoládové muffiny. Skúste však pre zmenu upiecť tieto lahodné koláčiky so škoricou, karamelom a šťavnatými jablkami. Mňam.

Ingrediencie na polevu:

  • 3 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 8 lyžíc masla
  • štipku soli
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov

Ingrediencie na muffiny:

  • 2 šálky hladkej múky
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 8 lyžíc masla (rozpusteného)
  • 2 vajíčka
  • ¾ šálky kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Krok 1

Rozohrejte rúru na 190 °C a vymažte 12 kusovú muffinovú formu olejom.

Krok 2

Do väčšieho hrnca nasypte cukor, štipku soli, na plátky nakrájané jablká a maslo. Približne 15 minút povarte na strednom ohni a občas premiešajte. Keď už jablká pekne zmäknú, odstavte hrniec zo sporáka. Do vymastenej formy potom rozdeľte túto polevu a do každej priehradky nasypte ešte trochu orechov.

Krok 3

Vo veľkej mise spolu zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, škoricu a soľ.

Krok 4

V druhej mise zmiešajte rozpustené maslo, vajíčka, smotanu a vanilkový extrakt. Túto zmes následnej prelejte k suchým ingredienciám a dobre premiešajte. Cesto nalejte do muffinovej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 20 až 22 minút (muffiny by sa mali mierne nadvihnúť).

Krok 5

Nechajte koláčiky trochu vychladnúť vo forme. Potom ich vyklopte na tanier, spodkom nahor, aby bola jablkovo-karamelová poleva navrchu a môžete podávať.

Dobrú chuť.

Comments

comments