Zdroj: Craig Lee - The New York Times

Tento luxusný koláč si určite zamilujú všetci milovníci sladkého. Je krémový, kokosový a úžasne chutný. Vyskúšate ho?

Ingrediencie na cesto:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky cukru
  • ¼ šálky tuku na pečenie (napr. Palmarin)
  • ¼ šálky masla
  • 2 až 5 lyžíc studenej vody

Ingrediencie na krém:

  • 1 šálka kondenzovaného mlieka (nesladeného)
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • ½ šálky cukru
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • ¼ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky kokosového extraktu
  • 3 lyžice kokosového mlieka (hustého, konzervovaného)

Ingrediencie na vrchnú vrstvu koláča a na dekoráciu:

  • 1 šálka kokosových lupienkov/plátkov
  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 4 lyžice cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Krok 1

Vyhrejte rúru na 180 °C.

Krok 2

Cesto: Zmiešajte múku, cukor a soľ dohromady. Tuk na pečenie a maslo pomixujte a zmiešajte so suchými prísadami. Postupne pridávajte po troškách vodu, aby sa cesto pekne zlepilo. Následne ho zabaľte do fólie, spravte z neho akúsi placku a uložte ho do chladničky aspoň na hodinu.

Vychladené cesto potom uložte na pomúčený lopár a vyvaľkajte ho do kruhového tvaru o priemere približne 25 cm. Na jeho upečenie by ste mali použiť plech kruhového tvaru typický pre americké koláče o priemere približne 23 cm. Cestom pekne vylemujte plech, trochu ho popichajte vidličkou a položte naň pečiaci papier. Vrch by ste mali zaťažiť, aby sa cesto príliš nevydulo.

Pečte približne 25 až 30 minút, kým okraje nezačnú byť bledo-zlaté. Potom odstráňte závažie a pečiaci papier a pečte ešte 5 až 10 minút, kým nebude cesto pekne zlatisté. Následne ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Krok 3

Krém: Znížte teplotu rúry na 160 °C. Do hrnca nalejte kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie a cukor. Na stredne silnom ohni priveďte túto zmes do varu a potom hneď odoberte zo sporáka.

Metličkami vyšľahajte žĺtka a pridajte k nim kukuričný škrob a maslo. Celé to ešte raž prešľahajte. Pridajte vanilkový extrakt,  kokosový extrakt a kokosové mlieko. Nastavte šľahač na nízke obrázky a pomaly za stáleho šľahania prilejte do misy aj teplú zmes.

Všetko to potom znovu prelejte do hrnca a na nízkej teplote za stáleho miešania povarte, až dokým nebude mať zmes pudingovú hustotu (cca 10 minút).

Napokon tento krém nalejte na cesto a dajte piecť do rúry na cca 20 minút. Koláč potom nechajte úplne vychladnúť približne 2 až 3 hodiny.

Krok 4

Posledná vrstva: Kokosové lupienky uložte na plech a dajte ich na chvíľu do rúry, dokým nezačnú naberať hnedastú farbu. Vyšľahajte šľahačku s pridaním vanilkového extraktu a cukru.

Krok 5

Na koláč naneste poriadnu vrstvu šľahačky a pekne ju rozotrite. Vrch posypte kokosovými lupienkami a pred podávaním ho ešte na chvíľu uložte do chladničky.

Dobrú chuť.

Comments

comments